Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
..

 

Ο Βουλευτής κ .Νίκος Σηφουνάκης, Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών στη τοποθέτηση του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Ολυμπιακή επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις για την Ολυμπιακή είναι τραγικές. Με αποικιακούς όρους και με την αποδοχή επιτροπείας που επέβαλλε η  Κομισιόν, ο Εθνικός Αερομεταφορέας εκποιείται. Για τον πολίτη, τον μεροκαματιάρη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  θα καταγραφούν ιστορικά ως  εθνικοί εκποιητές και μεσίτες συμφερόντων.
Και συνεχίζει ο κ. Σηφουνακής :
«Κύριοι της κυβέρνησης, ξεπουλήσατε  έναντι πινακίου φακής τον ΟΤΕ. Ομοίως πράξατε για τα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ήλθε η ώρα της Ολυμπιακής,  και έπεται ο ΟΣΕ. Σας ερωτούμε όμως, γι' αυτό ζητήσατε την ψήφο του λαού; Γι' αυτό οδηγήσατε το 2007 τη χώρα  σε πρόωρες εκλογές;
Ο Δημόσιος πλούτος και ο μόχθος του Ελληνικού λαού λιχνίζονται. Η παράταξη σας εισπράττει το τίμημα  όπως το αποτυπώνει  η  βούληση του Ελληνικού Λαού με το αναποδογύρισμα στις μετρήσεις.
Η κυβέρνηση σας από την επομένη των εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004 με μεθοδευμένο τρόπο προχώρησε στην απαξίωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών  με τελικό στόχο την συρρίκνωση και την οριστική διάλυση τους. Το 2005 προανήγγελλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το κλείσιμο της, εσείς το επαναλάβατε το Νοέμβριο του 2007.
Αν ετεροχρονίσατε την εκποίηση αυτό οφείλεται στις  αντιδράσεις των εργαζομένων, των επιχειρηματιών, των Κομμάτων.  Οδηγηθήκατε  από τα γεγονότα σε  μερικό ετεροχρονισμό του σχεδίου σας  για λουκέτο της ιστορικής εταιρείας.
Το παραδεχθήκατε εσείς ο ίδιος χθες στο ραδιόφωνο του 9,84 σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Παϊκου, είπατε επί λέξη:
«Εκείνο το οποίο έγινε είναι ότι μετά και από την ευρύτερη αντίδραση που υπήρξε, θεωρήθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει μια τελευταία προσπάθεια για να σωθεί η Ολυμπιακή. Πράγματι έγιναν ενέσεις».
 Αυτή σας η παραδοχή επιβεβαιώνει την αποτυχία σας. Η προχθεσινή σας συνέντευξη  των δυο και πλέον ωρών και όσα μάθαμε, μας προσβάλουν. Ως πολίτες, ως βουλευτές, διότι μέσω της ανακοίνωσης του Επιτρόπου μας γνωστοποιήθηκαν όσα αρνιόσασταν να μας γνωστοποιήσετε στην Ελληνική Βουλή που εναγωνίως σας ερωτούσε, ότι δηλαδή:
Η συμφωνία που συνομολογήσατε εν κρυπτώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς καμία συζήτηση – ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των κομμάτων, χωρίς καν ενημέρωση των  εργαζομένων, δεν είναι μια συμφωνία εξυγίανσης μέσω της συρρίκνωσής της,  είναι το πιστοποιητικό θανάτου της εταιρείας.  
Οι όροι που επιβάλλονται είναι ταπεινωτικοί και ταυτόχρονα εξευτελιστικοί διότι  με την συμφωνία σας η όποια νέα εταιρεία:
• Απλώς θα καλύπτει τις 23 άγονες γραμμές μέχρι το 2012 - εάν μέχρι τότε θα υπάρχει.
• Συρρικνώνεται το πτητικό έργο της στο 65% - ήδη όμως βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο  κάτω από αυτό το όριο-και εκποιείται άμεσα άνευ ανταλλάγματος το 1/3 της εταιρείας.
• Μειώνεται το προσωπικό και στην  τεχνική  βάση  θα   παραμένει  μόλις στο 15%
• Πωλούνται όλες οι δράσεις της, πτητική, επίγειας εξυπηρέτησης, και της τεχνικής βάσης  στο 100%
• Μέχρι της 30/4/09 θα πρέπει να εξευρεθεί  επενδυτής και θα μεταβιβασθούν  τα περιουσιακά της στοιχεία. Δεν μας λέτε όμως τι θα συμβεί αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, εμείς δυστυχώς γνωρίζουμε.
• Η νέα εταιρεία θα μισθώνει αεροσκάφη και προσωπικό ενιαία (wet lease) για να λειτουργεί. Η επίγεια εξυπηρέτηση με τους 3250 μόνιμους και 3.300 συμβασιούχους θα γίνεται με το 50% του λειτουργούντος προσωπικού. Ας αναλογισθούμε  ότι φέτος μόνο το  πρώτο πεντάμηνο του 2008, λόγω έλλειψης προσωπικού και 10 λιγότερα αεροσκάφη, ακυρώθηκαν 6.050 πτήσεις, χάθηκαν 140.985 επιβάτες και ζημιώθηκε η εταιρεία με 180 εκατομμύρια ευρώ. Με τις μαζικές  απολύσεις του προσωπικού για τις οποίες θα επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο όπερ και σημαίνει ανενδοίαστα, ότι  εκχωρείται ότι απέμεινε στον ανταγωνιστή. Τζάμπα χωρίς αντάλλαγμα οι ανταγωνιστές θα καρπωθούν κατ' αρχήν το 1/3 της περιουσίας του ελληνικού λαού και έπεται το υπόλοιπο.
Ο Επίτροπος κύριος Tajani  προχθές μας είπε χωρίς περιστροφές ότι  συμφωνήσατε να γίνουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές μια μικρή επαρχιακή εταιρειούλα, δεν του είπατε όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο και κακώς  επικαλείστε την SABENA. Εμείς έχουμε τριπλάσιο αριθμό  αεροδρομίων από ότι το Βέλγιο – τα περισσότερα κατασκευάσθηκαν από τις δικές μας κυβερνήσεις, έχουμε  νησιά και δύσβατες περιοχές. Με την νέα διακυβέρνηση  οι Ολυμπιακές Αερογραμμές των πέντε ηπείρων μετατρέπονται σε εταιρεία των εσωτερικών άγονων γραμμών που θα επωφελούνται της κρατικής επιδότησης.
Είχαμε ως ΠΑΣΟΚ καταγγείλει από το 2004 τις μεθοδεύσεις σας όταν:
• Ακυρώσατε την συμφωνία του 2003 με την Ε.Ε. αφού παρουσιάσατε εγγράφως στις Βρυξέλλες το 2005 τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ως συνέχεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να σπιουνάρετε και να υποσκάπτετε μια χωρίς χρέη νέα εταιρεία  στην οποία διασφαλιζόταν το σύνολο του πτητικού έργου.
• Μειώσατε δραματικά το στόλο των Ολυμπιακών Αερογραμμών.
• Ενοικιάζατε αεροσκάφη  με υπερτιμολογημένες ναυλώσεις με πληρώματα της τελευταίας στιγμής, σχεδόν αγνώστων εταιρειών.
• Δωρεάν εκχωρήσατε σημαντικά στρατηγικά και κερδοφόρα slots  στην Ευρώπη
Κρύβατε τα οικονομικά στοιχεία των ημερών σας και  δεν  δημοσιεύσατε  τους ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι  παράνομη πράξη.
Η Ελληνική Βουλή ενημερώθηκε χθες από τον κύριο Ταγιάνι, μάθαμε το κατόρθωμά σας, 850 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για την τριετία 2004-2007.

Η κυβέρνηση σας  δεν πιστεύει στις δυνάμεις του ελληνικού κράτους. Περιφρονεί και εκποιεί την δημόσια περιουσία.  Το ζήσαμε με την εκποίηση του μεγάλου κερδοφόρου οργανισμού του ΟΤΕ. Οι εκποιήσεις συνεχίζονται, πήραν σειρά τα κερδοφόρα λιμάνια και ακολουθούν τα κερδοφόρα αεροδρόμια. Δυστυχώς η «Ελλάς πωλείται», όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1990 για την  νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Που να φανταζόταν ότι 18 χρόνια μετά  ο κ. Καραμανλής θα αναδεικνυόταν πράγματι ο καλύτερος μαθητής του επίτιμου.
Κύριε Χατζηδάκη, οι αερομεταφορές είναι μοχλός ανάπτυξης της χώρας.
Κύριε Χατζηδάκη δεν είναι μεταρρύθμιση η πώληση των πάντων.
Σταματήστε να μας οδηγείται σε ιδιωτικά μονοπώλια. Σταματήστε την πολιτική του βλέποντας και κάνοντας.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενδιαφερθείτε όσο είστε ακόμα στη κυβέρνηση για το αύριο αυτού του τόπου.